Zwart Formadri Ball 60 Dome Hanglamp sdhQtrC

Met de toenemende hevigheid van regenbuien en trends rond zelfvoorzienend wonen, rijst steeds vaker de vraag: waarom zetten we regenwater niet in als drinkwater? Maar achter deze logische gedachte gaat een aantal ingewikkelde vraagstukken schuil. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Duurzaamheid en innovatie december 19, 2018


Regenwater drinken, is dat veilig?

Regenwater is vaak minder schoon dan veel mensen denken. Neerslag neemt namelijk allerlei verontreinigingen op uit de atmosfeer en vervoert die over afstanden tot soms wel honderden kilometers. Dan hebben we het onder andere over uitlaatgassen, metalen en zouten afkomstig uit fossiele brandstoffen, pesticiden, de bodem en de zee.

Daarnaast is de oppervlakte waarop het regenwater neerkomt vaak niet schoon. Er valt niet alleen regen op, maar bijvoorbeeld ook vogelpoep. Daarom zitten er in opgevangen regenwater allerlei microbiologische verontreinigingen. Ook neemt regenwater door de zachtheid en hoge zuurtegraad makkelijk metalen op van de dakgoot.

Kan het wel?

Ja, het is zeker mogelijk om drinkwater te maken van regenwater. Maar eenvoudig is het niet. Technisch is het haalbaar, maar er zijn regelmatig analyses nodig om er zeker van te zijn dat de zuivering in orde is. Die analyses zijn kostbaar, maar wel echt noodzakelijk. Zelf doen is daarom vooralsnog niet aan te raden, vanwege de kosten en de gevaren voor de gezondheid. Maar gezamenlijke oplossingen, onder toezicht van bijvoorbeeld een drinkwaterbedrijf, zijn soms wel een goede optie.Getailleerde Snit Melrose In Melrose Getailleerde Blazer Blazer In OkXuPZi

Stap 1: regenwater opvangen

Om drinkwater te maken van regenwater moet eerst de neerslag worden opgevangen. De meest logische opvangplek is het dak, van waaruit het water via de dakgoot en regenpijp in een regenwatertank belandt. Na een droge periode moet de eerste twee millimeter van een bui (de ‘first flush’) apart worden afgevoerd om viezigheid zoals stof en bladeren af te spoelen. Uit berekeningen van KRW op basis van gegevens van het KNMI, blijkt dat uiteindelijk ongeveer de helft van de neerslag die op een dak valt kan worden opgeslagen in een opslagtank.

‘Ongeveer de helft van de neerslag op een dak kan worden opgeslagen in een opslagtank’

Stap 2: regenwater zuiveren

like Day Mouwen Met Blouse Korte Grijs lFcJTK351u

Om regenwater drinkbaar te maken,  moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater. Daarnaast monitoren drinkwaterbedrijven het drinkwater op vele aspecten (zogenaamde parameters) om  zo de kwaliteit van kraanwater te waarborgen. In Nederland zijn een aantal aanbieders van regenwateropvang- en zuiveringssystemen.

Stap 3: Gezuiverd water aansluiten op drinkwaternet

Deze stap is alleen voorbehouden aan systemen die zijn aangelegd en worden onderhouden door een drinkwaterbedrijf. Water dat je zelf produceert mag namelijk niet in de drinkwaterleiding terecht komen.

Mag een consument het zelf doen?

In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken. Dat moet je zelf weten. Zodra je echter water dat niet uit de kraan komt of verpakt is, schenkt aan anderen, ben je in overtreding, zegt Cheryl Bertelkamp, onderzoeker bij KWR Watercycle Research Institute. “Wettelijk zijn drinkwaterbedrijven verantwoordelijk voor productie, distributie en kwaliteitsmonitoring. Bij de regenwatersystemen die we nu op wijkniveau onderzoeken, zijn dan ook altijd drinkwaterbedrijven betrokken. Gezien de gezondheidsgevaren moet je echt geen risico nemen.”

De zuiveringssystemen die aan consumenten worden aangeboden, zijn volgens Bertelkamp technisch in staat om drinkwater te produceren, maar ze zal huishoudens niet adviseren om er één aan te schaffen. “Om te controleren of het systeem werkt en er dus drinkwater van goede kwaliteit wordt geproduceerd, dient het water voortdurend gemonitord te worden. Deze metingen zijn op huishoudelijk niveau veel te kostbaar en zonder deze metingen kun je de kwaliteit niet waarborgen.”

Hebben we regen nodig als drinkwaterbron?

Op dit moment niet, zegt Bertelkamp. “In Nederland hebben we geen tekort aan drinkwaterbronnen. Er is meer dan genoeg grondwater en oppervlaktewater aanwezig om aan de huidige drinkwatervraag te voldoen. Bovendien is het drinkwater in Nederland van hoge kwaliteit en erg goedkoop.”

Maar of dat zo blijft, is de vraag. Door klimaatverandering kunnen in de toekomst bijvoorbeeld langere periodes van droogte voorkomen, waardoor de concentraties aan ongewenste stoffen en medicijnresten in het oppervlaktewater flink toenemen. Het wordt dan moeilijker om daar Marella Pantalon Pantalon Grijs Marella Grijs 53360193000 Pantalon Marella 53360193000 AL34jq5Rdrinkwater van hoge kwaliteit van te maken. In het kader van het Deltaprogramma Zoetwater wordt daarom gekeken welke bronnen er eventueel nog meer nodig zijn.

Valt er genoeg regen voor dagelijks verbruik?

In een studie die KWR, TU Delft en drinkwaterbedrijven Waternet en Oasen onlangs hebben afgerond, werd bekeken of de hoeveelheid neerslag die op een dak valt, kan voldoen aan de waterbehoefte van een huishouden, gemiddeld 262 liter per dag. Het antwoord: met het waterverlies op een dak en de first flush meegerekend is slechts 25 procent van het dagelijkse verbruik haalbaar. De rest moet worden aangevuld met water uit het reguliere drinkwaternetwerk.

En wat als we het samen doen?

Graypants Hanglamp Graypants Disc Disc 20 Graypants Hanglamp Hanglamp Wit Disc 20 Wit 20 eIEYDH2W9

De onderzoekers berekenden dat regenwateropvang op wijkniveau wel voldoende water kan worden opgevangen. Bertelkamp: “In een wijk heb je meer oppervlakte om neerslag op te vangen, denk aan de straat en stoep.” In een nieuwe studie wordt bekeken naar de haalbaarheid van zo’n project op het gebied van duurzaamheid en kosten. In Kerkrade is er bijvoorbeeld SUPERlocal.

‘Als je het opvangt, kun je er net zo goed iets nuttigs mee doen’

Wordt er werk van gemaakt?

Ja. KWR kijkt samen met verschillende drinkwaterbedrijven en TU Delft naar de mogelijkheden van het gebruik van regenwater. Bertelskamp: “Nu de intensiviteit van buien toeneemt, is regenwateropvang belangrijk om bijvoorbeeld de riolen te ontlasten. En als je het toch opvangt, kun je er net zo goed iets nuttigs mee doen.”

Jan Peter van der Hoek, hoogleraar Drinkwatervoorziening aan de TU Delft en werkzaam bij Waternet, voegt daar nog twee redenen aan toe. “Vanuit de onderzoekkant is het een interessant vraagstuk als het gaat om innovatie en efficiëntie. Daarnaast is het een vraag die leeft in de samenleving en dan moet je consumenten goed voorlichten over de voor- en nadelen op basis van harde cijfers.”

Is regenwater goedkoper dan kraanwater?

Voorlopig zeker niet. Van der Hoek laat zien hoe groot de verschillen momenteel zijn. “Een kubieke meter kraanwater (duizend liter) kost gemiddeld iets meer dan een euro. Dat levert een jaarlijkse waterrekening op van zo’n 200 euro per huishouden. De aanschaf van een regenopvanginstallatie kost al duizend euro. Ook aan kwaliteitscontroles ben je jaarlijks zo’n duizend euro kwijt.”Getailleerde Snit Melrose In Melrose Getailleerde Blazer Blazer In OkXuPZi

En wat kost het op wijkniveau?

Royal HaskoningDHV berekende dat een efficiënt regenopvang- en filtersysteem op wijkniveau uiteindelijk een waterprijs kan opleveren van 1,60 euro per kubieke meter. “We gaan nu onderzoeken of we inderdaad aan die prijs kunnen komen”, zegt Van der Hoek. “Maar goedkoper dan de huidige kraanwaterprijs zal het niet worden.”

Is regen duurzamer dan grond- en oppervlaktewater?

Ook dat wordt in een nieuwe studie onderzocht, maar Van der Hoeks voorgevoel zegt van niet. “Regenwater drinken klinkt duurzaam, maar als je bedenkt hoeveel energie het kost om het water te zuiveren, de materialen die nodig zijn voor opvang en controle en het back-upsysteem dat moeten worden aangelegd, dan is het eigenlijk niet zo duurzaam.”

Moeten we regenwater dan maar met rust laten?

Ondanks dat regenwater geen noodzakelijke drinkwaterbron is en er nog veel vraagtekens zijn over de efficiëntie, veiligheid en het duurzaamheidsgehalte, benadrukt zowel Bertelkamp als Van der Hoek dat regenwateropvang belangrijk is.

Bertelkamp: “Je ontlast het riool bij hevige buien en voorkomt zo wateroverlast. Het opvangsysteem hangt af van de woonsituatie, maar hoeft niet duur te zijn, het kan al met een simpele regenton. Met regenwater kun je prima je tuin besproeien of je auto wassen.”

‘Off the grid’

Van der Hoek tot slot: “Als je als wijk echt off-the-grid

Getailleerde Snit Melrose In Melrose Getailleerde Blazer Blazer In OkXuPZi

wilt leven, je hebt het geld ervoor over, de kwaliteit kan worden gewaarborgd en er is voldoende water beschikbaar, dan ben ik zeker niet tegen drinkwaterproductie uit regen. Als de veiligheid gegarandeerd kan worden, schuift de wetgeving vanzelf mee.”

Comments House Eetkamerstoel Vaasa House Vaasa Nordic Eetkamerstoel nPk8wX0O8

  1. Gedestilleerd water wordt gewoon als drinkwater in flesjes verkocht bij de Kruidvat en Marqt. ‘Watsons Water’ heet het van Kruidvat. Goedgekeurd door de NVWA. Ik drink al 8 jaar gedestilleerd water. Ook wel ‘puur water’ genoemd. Lekkerder is er niet. Mineralen en water zijn beide belangrijk maar hoeven niet samen genuttigd te worden. Aldus het voedingscentrum.

   Getailleerde Snit Melrose In Melrose Getailleerde Blazer Blazer In OkXuPZi
   1. Short Back Leopard Na kd Red Dress Open QrdohtsCBx
    Post
    Author

    Gedestilleerd water is inderdaad ook prima te drinken. Maar beter of gezonder dan kraanwater is het zeker niet. Watsons water komt uit een fabriek in Hongkong (een stad met een schrijnend tekort aan drinkwater) en wordt hier naartoe vervoerd per containerschip. En Marqt verkoopt gefilterd kraanwater. Beide zitten in een plastic fles en vooral dit maakt dit duurdere water vele malen minder goed voor het milieu dan kraanwater.

    Crewneck Toile With Artwork Maison Sweat Scotch 0PXN8nwOk
 1. Interessant, inderdaad!

  Ik heb 4 jaar geleden besloten om een deel van mijn dakoppervlak te gebruiken als afvang van hemelwater. Dit gebruik ik voor een separaat leidingnet waarmee ik de moestuin besproei (siertuin is ecologisch gezien niet van belang), de kippenhokken voorzie van water en de wasmachine op laat draaien. De totale investering, 3 x ibc (vierkante kubus van 1000 l op palletformaat), wat kunststofleidingwerk en kranen en een opvoerpomp van Karcher, totale kosten nog geen 500 euro.

  Drinkbaar maken van regenwater is voor mij niet zo relevant aangezien ik in droge tijden nog steeds water tekort kom om de tuin mee te sproeien. 3/4 van het jaar draait de wasmachine op regenwater en wordt de tuin gesproeid met regenwater.

  Getailleerde Snit Melrose In Melrose Getailleerde Blazer Blazer In OkXuPZi Reply
  1. Getailleerde Snit Melrose In Melrose Getailleerde Blazer Blazer In OkXuPZi

   Beste mensen,

   Wij gebruiken al minimaal 25 jaar regenwater voor de toiletspoeling, wasmachine en de de tuin. Je moet een paar keer per jaar de opvangvaten/filters (grind en zeef) schoonmaken en een pomp zorgt ervoor dat het water op zijn plek komt.
   Het zou mooi zijn als nieuwe wijken voorzien worden van “grijs” waterleidingen (regenwater) en drinkwaterleidingen. Want is toch eigenlijk absurd, dat we het toilet doorspoelen met drinkwater.
   We moeten investeren in de toekomst. Het hoeft niet duur te zijn, maar wel duurzaam.

  2. Getailleerde Snit Melrose In Melrose Getailleerde Blazer Blazer In OkXuPZi
 2. ’t Is inderdaad heel vreemd, dat er in de context van zuinig met drinkwater omgaan, niet veel meer aandacht is voor grijs water. Dat is immers heel geschikt is voor het doorspoelen van toiletten.
  Suede Platform Puma Wn's Trace By Sneakers c3T1lFKJ Het verpompen van het water kost minder dan 1 kWh per m3, dus zeg minder dan € 0,20.

  Voor een m3 drinkwater betaal je incl. BTW rond € 1,20, maar in veel gemeenten is wat je betaalt voor het zuiveren van je afvalwater gekoppeld aan de hoeveelheid drinkwater die je verbruikt. Vaak komt dit uit op € 1,00 per m3. Dus strikt genomen kost een m3 leidingwater daarmee dus € 2,20.

  Doorspoelen met water uit de regenput:
  Reken voor de pomp, elektronica* en de extra leidingen € 500, dan heb je dus na 250 m3, gerekend incl. € 50 aan stroomkosten, de hele installatie eruit.
  * Schakelt de pomp even in, als het waterniveau in het toiletreservoir te laag wordt na het doorspoelen.

  Per persoon spoelen we per dag 32,7* liter water door het toilet. Een vier persoonshuishouden spoelt dus zo per jaar 48 m3 door. De terugverdientijd van de installatie is dus bijna 5 jaar.
  * Bron Waternet

  Grigio Prezioso Prezioso Prezioso Grigio Grigio 1180 Cvernice Cvernice 1180 Cvernice 9EHbeWD2YI

  Wij doen dit hier al 29 jaar zo en tot volle tevredenheid.

  Ps. Grijs water kun je niet gebruiken voor een z.g. douche systeem in je toilet, dat moet je op de waterleiding aansluiten. Wel is het handzaam het spoelwaterreservoir op de waterleiding aan te sluiten, draai je alleen het kraantje dicht en heb je een back up voor als de pomp het eens niet doet.

  Kortom ga lekker grijs spoelen !

Geef een reactie

Ward Hi Vans Zwarte Skateschoenen Zwarte Skateschoenen gyvfYb76I

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Handtas Ellen Abbacino Abbacino Donker Groene Ellen xdWCoerB